Çin Tıbbı’nda Karaciğer’in Görevleri
Çin Tıbbı’na göre Karaciğer’in başlıca görevleri:
- Kanı depolar, dinlendirir, düzenler. Gün içinde tüm vücudumuzu besleyen kan, gece dinlenme ya da uyku vaktinde karaciğere taşınır, orada kanın miktarı ve içeriği düzenlenir. Çin tıbbında Karaciğerin dinlendirdiği bu kan “Karaciğer Kanı” olarak adlandırılır. Bu kan, kadınlarda Menstrüasyonun düzenini sağlar. Karaciğer Kanı gözü besler, göz yaşının salgılanmasını kontrol eder, tendonların, bağların, eklemlerdeki kıkırdak dokunun beslenmesini ve nemlenmesini sağlar. Yeterince dinlenmeyen ya da uyumayan bir insanda Karaciğer kanı eksiklikleri oluşur ve beslediği tüm dokuların besinsiz kalmasına ya da kurumasına sebebiyet verir. Kadınlarda ağrılı, düzensiz, uzamış ya da aşırı kanamalı menstrüasyonlar. Kas, tendon, ligament ve eklem rahatsızlıkları, görme bozuklukları, göz kuruluğu gibi problemler ortaya çıkar.
- Karaciğer, yaşamsal enerji olan Qi’nin akışkanlığını sağlar. Tüm organlar ve dokularda bu akışın devamlı, rahat ve yumuşak olmasından sorumludur. Bu akışın uzun süre durgunlaştığı durumlarda öfke, asabiyet, huzursuzluk ya da depresyon ortaya çıkabilir. Dalak ve mide de bu akışın değişikliklerinden hızlı etkilenir, bulantı, kusma, karında gurultular, gaz şikayetleri, ishal ya da kabızlık gibi şikayetler görülebilir.
- Karaciğer kendini tırnaklarda gösterir. Tırnaklar zayıf, ince, kırılgansa karaciğer de zayıflamıştır. Tırnakların yarım ayları çok küçükse ya da yoksa yaşam enerjisi Qi akışında ve miktarında bir problem olduğu düşünülebilir.