Akupunktur vücuttaki belirli noktalara saç teli kalınlığındaki tek kullanımlık iğnelerin batırılması ile yapılan, 3000 yıldır kulanılan bir tedavi yöntemidir.

Akupunktur var olan tüm şikayetlerin altında yatan denge bozukluklarını düzeltmeye, böylece hastalıkları, semptomları, kişinin rahatsız olduğu herhangi bir durumu tedavi etmeye, düzeltmeye ya da kişinin sürekli kullandığı ilaç dozunu ve sayısını azaltmaya yarar.  Kişinin kendi dengesine yeniden kavuşması ve var olan enerji akışının kesintisiz devam etmesi temel amaçtır.

Akupunktur hangi hastalıklarda kullanılır sorusu çok sık karşılaşılan bir sorudur. Başta Çin, Tayvan, Kore ve Japonya olmak üzere birçok uzak doğu ülkesinde Akupunktur her şikayet için başvurulan bir tedavi yöntemidir. Ve bu ülkelerde Yalnızca akupunktur yapılan devlet hastaneleri, Özel Akupunktur klinikleri her zaman var olmuştur ve sayıları genelde Batı tıbbı hastanelerinden daha fazladır. Aynı zamanda her batı tıbbı hastanesinin içerisinde birer Akupunktur bölümü de mevcuttur. Dünya sağlık örgütü Akupunktur’un 100’ün üzerinde hastalıkta tedavi edici olarak kullanılabileceğini açıklamış ve bu hastalıkların listesini vermiştir. Bu Listenin bir kısmı şöyle: 

*Kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini önlemek

*Allerjik Rİnit – Nezle

*Safra kesesi problemleri

*Depresyon 

*Dizanteri 

*Menstruasyon ağrısı 

*Karın ağrıları, Ülser-Gastrit-Mide ağrıları

*Gastroenterit – İshal

*İrritabl barsak sendromu

*Yüz ağrıları

*Baş ağrıları

*Hipertansiyon

*Hipotansiyon

*İnfertilite – Kısırlık

*Diz ağrısı

*Lökopeni

*Bel ağrısı

*Ters bebek pozisyonunu düzeltmek

*Bulantı – Kusma

*Boyun ağrısı

*Diş ağrısı – Çene ağrısı

*Omuz eklem problemleri

*Ameliyat sonrası ağrılar

*Böbrek ağrıları

*Romatoid artrid

*Siatik

*Burkulmalar

*Felçler

*Tenisçi dirseği

*Sivilce

*Alkol bağımlılığı

*Astım

*Kanser ağrıları

*Kolesistit

*Travma sonrası stres bozukluğu

*Diyabet Tip2

*Kulak ağrıları

*Burun kanamaları

*Yüz Felçleri

*Fibromiyalji

*Zona

*Hiperlipidemi

*İnsomnia – Uykusuzluk

*Süt azlığı

*Seksüel fonksiyon bozuklukları

*Vertigo – Menier – Baş dönmesi

*Nevralji

*Obezite

Uyuşturucu bağımlılığı

*Artrid -Eklem rahatsızlıkları

*Yumurtalık kistleri

*Adet öncesi huzursuluk

*Kronik prostat

*Kaşıntı

*Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları

*Tikler

*Şizofreni

*Boğaz ağrısı

*Omur ağrıları

*Boyun tutulmaları

*Sigara bağımlılığı

*Kolit – Ülseratif kolit

*Böbrek taşları

Akupunktur Latin kökenli bir kelimedir ve “acus “iğne, “punctura” batırmak anlamına gelir. Yani “İğnebatırmak” olarak dilimize çevrilebilir. Ancak  Akupunktur’un kökeni olan Çin Tıbbı ‘nda anlamı biraz farklıdır. Akupunkturun Çincesi “Zhenjiu” dur. Zhenjiu “metal iğne ve ısıtılmak” olarak tercüme edilebilir. Bu da bize Akupunktur noktalarının iğnelenmesi ve iğnenin ısıtılması esasına dayandığını göstermektedir. Bu ısıtma işlemi bizim de kliniğimizde uyguladığımız Moxa, Moksa, Moksübüsyon ya da moxubustion olarak tanımlanan bir ısıtma yöntemidir. İğnelerin ya da akupunkur noktalarının direk ya da indirekt olarak Artemisia Vulgaris – nilüfer bitkisinin kurutulmuş ve pamuk haline getirilmiş lifleri vasıtasıyla ısıtılması işlemidir.

Akupunktur noktası var olan Çi akış yolları, diğer adıyla meridyenler üzerinde bulunan noktalardır. Bu noktalar belirli anatomik yerlerde bulunur. Her meridyen üzerinde belirli sayıda akupunktur noktası vardır. Bu noktalar Çi akışının kontrol edilmesinin, düzenlenip dengelenmesinin, tıkanıklıkların açılmasının sağlandığı yerlerdir.

Akupunktur iğneleri tek kullanımlık, steril iğnelerdir. Kalınlıkları vücutta kullanılacakları bölgelere göre değişiklik gösterir. Genel olarak vücut akupunkturunda 0,25mm ya da 0,30mm kalınlıkta iğneler kullanılır. Kozmetik akupunkturda ise genelde 0,14 ya da 0,16 mm lik iğneler kullanılır. Bu kalınlıklar genelde saç teli ya da saç telinden daha ince diye tariflenir ve vücuda batırıldığı genelde hissedilmez. Ancak farklı bölgelerde minik ve rahatsızlık vermeyen saniyelik bir sızı hissedilebilir.

Akupunktur ile zayıflamak, akupunktur ile kilo vermek mümkündür. Genel olarak kilolu olmak yalnızca estetik bir  sorun değil vücudun işleyişini ve dengesini bozan bir durumdur. Kilolu olmak, kilo almak , fazla kilolar hissetmek, altta yatan bir dengesizliğin belirtileri olarak görülebilir. Yani bir dengesizlik sonucu kilo alınır ve alınan kilolar başka dengesizliklere sebep olur. Bu durum tam da Akupunktur’un tedavi yöntemine uymaktadır. Akupunktur var olan şikayetlerin kendisiyle değil, onu oluşturan sebeplerle, yani şikayetlerin kökeniyle ilgilenir. Akupunktur ile kilo vermek için öncelikle altta yatan sebebin anlaşılması ve ona yönelik tedavi belirlenmesi kişiyi hem kilolarından, hem de var olan diğer dengesizliklerinden kurtarır. Akupunkturla kilo vermek arzusunda olan bir kişiye vücut ve kulak akupunkturu birlikte uygulanır.

Akupunktur ile sigara bırakmak mümkündür. Sigara bırakmayı kalıcı hale getirmek için kişinin sigara bağımlılığını tetikleyen mekanizmalar üzerinde çalışılır. Vücut Akupunkturu ve Kulak akupunkturu birlikte uygulanır. Ancak bu tedavi sigarayı “gerçekten” bırakmak isteyen kişinin içten katılımı olmaksızın mümkün olmaz.

Çi enerjisini akan bir su olarak düşünürsek, meridyenler bu suyun akış yollarıdır. Hepsi birbiriyle, iç organlarımızla, zihnimizle ve ruh halimizle  bağlantılı, tüm vücudu gezen 12 ana akış yolu ile bunları bağlayan, kısa yollar, dallar oluşturan birçok ara yol – meridyen mevcuttur. 

Akupunktur tedavisi kişinin rahatsızlığına ve altta yatan sebebe göre  bir ya da birden çok seans olarak değişiklik gösterir. Rahatsızlık ne kadar derinse seans sayısı o kadar artacaktır.

Akupunktur tedavisi, konu üzerine eğitim almış tıp doktorları tarafından Sağlık Bakanlığı onaylı  Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ünitesinde steril koşullarda ve mümkünse hasta için ayrılmış özel odalarda yapılır.